«Θέλησα να κάνω ένα ζωγραφικό έργο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ως ανάγκη για δημιουργία γεννημένη μέσα από τα γεγονότα και τη σημασία αυτής της επανάστασης, της μόνης επανάστασης στην Ευρώπη που κατάφερε να νικήσει μετά τη γαλλική στην αρχή του 19ου αιώνα», αναφέρει η Άννα Φιλίνη στο βιβλίο της.
Η ζωγραφική ενότητα της Άννας Φιλίνη, διαλέγεται με τους πρωταγωνιστές, τα γεγονότα και τους τόπους της αγωνιστικής κινητοποίησης του ‘ 21, στο πλαίσιο της ιστορικής διαχρονίας και της ανθρώπινης επικοινωνίας. Την αποτελούν δώδεκα συνθέσεις, στις οποίες παρελαύνουν Έλληνες αγωνιστές του1821 μαζί με τον Θησέα, τον Σίμωνα Μπολιβάρ και τον Στρατηγό Σαράφη, Έλληνες και ξένους ποιητές και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Ανάμεσά τους, ανώνυμες γυναίκες, από το Μεσολόγγι, τη Χίο και την Κύπρο, θρηνούν, μια Σουλιώτισσα πολεμά με το μωρό στην αγκαλιά, μια καλογριά συντροφεύει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και η προσωποποιημένη Ελευθερία του Ευγενίου Ντελακρουά απευθύνει τον χαιρετισμό της γαλλικής σημαίας στην ελληνική, μεταφέροντας το μήνυμα του διαφωτισμού. Παράλληλα, εμφανίζονται οι Φιλέλληνες, Μπάυρον και Μάγιερ, ο Μινώταυρος και ο «καταραμένος» όφις. Τέλος, ο Ιωάννης Καποδίστριας έρχεται να ορίσει την λειτουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Σε μια Ελλάδα που εκτείνεται από τα μικρασιατικά παράλια και την Κύπρο μέχρι τα νησιά, εγγράφεται η ιστορία του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.